La llum i el so



Els objectes elàstics, quan són deformats, tendeixen a tornar a la forma inicial, i ho fan originant vibracions al seu voltant i des del punt on han experimentat la deformació.
Anomenam moviment oscil·latori o vibratori el que es produeix al voltant d'una posició central, de manera que el desplaçament és el mateix a banda i banda d'aquesta posició.
Quan llançam una pedra contra la superfície en calma d'un estany podem observar això:
Comencen a formar-se a la superfície de l'aigua una sèrie de circumferències concèntriques amb un diàmetre creixent i que tenen el centre al punt d'impacte de la pedra, que anomenam focus.
Els punts de cada circumferència són partícules d'aigua que oscil·len cap amunt i cap avall, i transmeten al mateix temps el seu moviment i la seva energia cinètica a les partícules veïnes.
Si col·locam un suro a una certa distància del punt d'impacte o focus, veim que el suro puja i baixa amb el pas de les circumferències, però que no es desplaça lateralment.
Això és degut al fet que les partícules de l'aigua no es desplacen cap a les vores de l'estany; només transmeten l'energia necessària perquè hi hagioscil·la­cions successives.


Una ona és la transmissió d'un moviment oscil·latori o vibratori i d'energia, sense que es produesqui transport de matèria.
Les ones poden ser de tipus diferents:
Ones transversals. Són les ones en les quals l'oscil-lació és perpendicular a la direcció de propagació de la pertorbació
Ones longitudinals. Són les ones en què l'oscil·lació es produeix en la mateixa direcció que la propagació de la pertorbació.

LA LLUM
La llum és la porció de l'espectre electromagnètic visible per l'ull humà, però també pot incloure altres formes de radiació electromagnètica.


Tota la llum es propaga a una velocitat finita. La velocitat de la llum en el buit és 299.792.458 m/s. De tota manera, quan la llum passa a través d'un medi transparent com aire, aigua o vidre, la seva velocitat es redueix, i pateix refracció.


Com la refracció depèn de l'energia de la llum, quan es fa passar llum blanca a través d'un com un prisma, es produeix la separació de la llum en els seus diferents components (colors) segons la seva energia, en un fenomen anomenat dispersió refractiva.


Exemples molt comuns de la refracció són la ruptura aparent que es veu en un llapis a introduir-lo en aigua o l'arc de Sant Martí.


L'estudi de la llum i la seva interacció amb la matèria s'anomena òptica.

Refracció


Quan un feix de llum passa la frontera entre el buit i un altre medi, o entre dos medis diferents, la longitud d'ona de la llum canvia mentre que la freqüència roman constant. La variació a la longitud d'ona provocarà un canvi de la direcció del raig. Aquest canvi de direcció és el que s'anomena refracció.


El canvi de direcció és més gran, com més gran és el canvi de rapidesa, ja que la llum prefereix recórrer les grans distàncies en el seu desplaçament pel mitjà que vagi més ràpid.




PER APRENDRE MÉS

Pots aprendre moltes més coses sobre la llum a l'ENCICLOPEDIA DE LA CIENCIA 2.0, que és una enciclopèdia interactiva on trobaras molta informació interessant i divertida.










OMBRA


REFRACCIÓ DE LA LLUM: Aquí pots practicar el fenòmen de la refracció a partir de la simulació d'un raig de llum que es refracta quan passa del buit a un altre medi transparent.






REFRACCIÓ










REFLEXIÓ


En aquest altre enllaç hi ha una simulació que explica la REFLEXIÓ DE LA LLUM.




Aquí tens una altra simulació de la refracció:



Click para Ejecutar